Cum alegem fotograful/videograful potrivit?

Share on facebook

In cei 14 ani de cand echipa GO-Records Studio ofera servicii foto/video de eveniment, ca in orice alt business, am avut parte de negocieri mai mult sau mai putin reusite la fel cum am avut parte de clienti mai mult sau mai putin informati in acest domeniu.

Tocmai de aceea, in randurile urmatoare, o sa punem cap la cap  cateva idei care sa va ajute pe voi, cei care planuiti o nunta, un botez, un eveniment mai mare, etc, sa va gasiti un fotograf / videograf ideal.

Fie ca va alegeti fotograful separat de videograf sau alegeti o echipa care sa va ofere ambele servicii intr-un singur pachet, este bine sa stiti ce va doriti de la inceput.

Cautarile pentru cei care ofera astfel de servicii ar fi bine sa fie realizate odata cu cele pentru locatie, meniu, formatie, etc, din simplul motiv ca si fotografii si videografii profesionisti si cautati au programate evenimentele pe ani inainte.

Nu e placut sa realizezi ca ai tot ce-ti trebuie pentru evenimentul tau dar fotografii / videografii pe care ti i-ai fi dorit sunt deja ocupati pentru data la care ai nevoie.

Un alt aspect important este BUGETUL. In functie de grandoarea evenimentului stabiliti inca de la inceput bugetul in care doriti sa va incadrati. Cu cat acesta este mai mare cu atat veti putea alege mai multe servicii de calitate si desigur veti putea negocia de pe o pozitie mai favorabila voua.

Odata stabilit bugetul e momentul sa va ganditi ce tip de fotografie va doriti la evenimentul vostru? Unii poate apreciaza fotografia prelucrata intens, altii fotografii naturale sau fotografiile regizate, altii apreciaza fotografiile în stilul foto-jurnalism – cadre surprinse – unii vor si sedinta foto dupa nunta, altii vor fotograf doar în ziua nuntii.

Si la videografi se aplica oarecum aceleasi reguli. Modul de filmare, numarul de ore filmate din care rezulta filmul final, modul de montaj, clipul de nunta, cadre filmate la sedinta foto de logodna sau „Trash the Dress” etc.

Pentru a incepe cautarile, cei mai multi merg pe ideea de recomandare din partea celor care au trecut prin astfel de momente. Nu va sfatuiesc totusi sa va opriti acolo, si mai mult de atat nu va sfatuiesc sa aveti incredere „orbeste” in ce va recomanda altii.

Poate gusturile, exigentele, cerintele voastre difera si nu va fi placut momentul in care va dati seama ca amintirile vietii voastre au fost incredintate unora care nu s-au ridicat asteptarilor voastre.

Urmatorul pas logic ar fi sa „bantuiti” online sa vizionati portofoliile fotografilor / videografilor care v-au fost recomadati dar si al altora care credeti ca ar fi potriviti pentru evenimentul vostru. Foarte bine! Dar sa nu va opriti aici!

Odata ce v-ati convins ca 2,3 sau mai multi fotografi / videografi sunt pe placul vostru, contactati-i! Din doua motive:

1. Il veti cunoaste ca om, ii veti cunoaste caracterul, veti vedea daca rezonati, daca puteti discuta liber despre diverse aspecte si daca va simtiti ok in preajma lui pentru ca in ziua evenimentului veti fi practic nedespartiti.

2. Ii veti da posibilitatea sa va arate mai multe fotografii decat cele 20 – 25 postate pe o pagina de net sau Facebook. In felul acesta va veti face o idee mai ampla asupra modului sau de lucru si o sa aveti posibilitatea sa vedeti si fotografii pe care el/ea nu le-ar posta nicaieri online.

Acelasi lucru se aplica si la videografi. Veti putea vedea un film intreg al unui eveniment si nu doar „Love Story”-ul sau „Wedding Highlights”, sau poate un model de montaj mai scurt si mai atragator.

Daca intalnirea pe care o doriti este evitata de catre ei, poate ar fi bine sa-i evitati si voi…

Dupa toti acesti pasi, se presupune ca sunteti hotarati si alegerea facuta este cea mai buna. Urmeaza semnarea unui contract. Un contract cu temei legal, un contract sustinut de o firma in spate, de un business si de multe taxe si impozite platite, pentru ca acest lucru arata profesionalismul, dedicarea fata de un serviciu bine facut care duce la continuitatea afacerii acelui fotograf / videograf.

Si aici ajungem la o parte care doare pe toata lumea – PRETUL.

Inainte de a aprofunda subiectul banilor vreau sa accentuez putin pe cateva cuvinte:
BUN si IEFTIN nu va fi RAPID
RAPID si BUN nu va fi IEFTIN
IEFTIN si REPEDE nu va fi BUN

Un fotograf / videograf nu va putea face acest lucru in mod profesionist daca nu va avea resurse pentru educare si pentru dezvoltarea acestui business.

Exista foarte multe cheltuieli necunoscute de majoritatea. Dupa ce trecem de nenumaratele taxe si impozite in trebuie recunoscut ca aparatura este foarte scumpa.

Apoi, degeaba este foarte scumpa si performanta daca cel in cauza nu stie pe ce buton sa apese. Aici intervin cheltuielile pe diverse workshopuri care dezvolta abilitatile, viziunea, stilul, etc.

Si nu in cele din urma, transportul. Nu cred ca transportul in comun ar fi cea mai buna idee sa umbli cu o sumedenie de accesorii (trepiezi, blituri, lumni, aparate, cabluri, lampi, umbrelute, etc, samd,) ca sa nu mai zic ca de foarte multe ori ai nevoie si de de un ajutor asistent. Si stim cu totii ce inseamna sa ai o masina…

Inainte de a incheia trebuie sa mai vorbim si despre modul de predare al materialelor. Sa nu va fie frica sa intrebati in ce format (cd, dvd, bluray, slide-show, stick, hdd, online, album…) si in cat timp le veti primi.

De obicei, prelucrarea acestora dureaza cateva luni, iar in cazul in care acel  fotograf / videograf este foarte solicitat termenul se poate mari considerabil.

Daca veti lamuri acest aspect dinainte, nu veti fi stresati dupa nunta asteptand. Sunt si alte aspecte care trebuie discutate pe care fiecare fotograf le propune in functie de serviciile pe care le ofera. Nu sunteti obligat sa dati un raspuns imediat la intalnire despre alegerea voastra.

Nu va grabiti, deoarece este o decizie importanta, dar in acelasi timp nu uitati ca fotograful pe care vi-l doriti poate fi oricand angajat de altcineva. Aaaa si sa nu uit… Nu alegeti fotograful dupa numarul de imagini livrate!

Cu respect va salut, va doresc tot binele din lume si mult succes!

Leave a Replay

Despre noi

GO-Records Studio a luat nastere in anul 2004 din pura intamplare atunci cand doi prieteni si-au dat seama ca au in comun fotografia si unele idei de videografie. Am inceput sa fotografiem si sa filmam evenimentele celor apropiati noua. Chiar si asa nu ne-am permis sa oferim amintiri prost realizate, astfel, cu timpul, ne-am marit cunostintele in arta fotografiei si a filmului de eveniment (… si echipa desigur).

Recent Posts

Follow Us